Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 10. joulukuuta 2012

Askarrellaan paskarrellaan

Jokainen kunnon (vuoden) äiti askartelee. Niin myös minä, aina silloin kun lapset nukkuvat tai ovat ulkona, heh heh. Tällä kertaa valmistin itse joululahjoja varten paketointipaperia. Tunnustan olevani jouluihminen ihan vähän, mutta joulufiilikseni on myös tosi herkkä katoamaan, jos ympärilläni tapahtuu vähänkään hössötystä tai jouluun liittyvää kulutushysteriaa tai suuruuden hulluutta ynnä muuta. Olematta täyspäiväinen viherpiipertäjä (tyhmä yleistys, tarkoitus ei ole loukata ketään), pyrin kuitenkin arvostamaan ekologisuutta ja kestävää kehitystä. Lahjapaperithan ovat usein ainakin paperinkeräykseen sopimatonta matskua niiden sisältämän painovärin ja/ tai mahdollisten tarrojen ja teippien takia. Käsittääkseni niitä ei myöskään suositella hävittämään polttamalla. Siksi ekologisen paketointipaperin käyttäminen on enemmän kuin järkevää. Aikaisempina vuosina olen kääräissyt paketteja edellisiltä vuosilta säästämiini lahjapapereihin, mutta nyt päätin metsästää kirpputoreilta vanhoja sanomalehtia ja käyttää niitä. Periaatteessa uudetkin kävisi ihan hyvin, mutta vanhat on kuitenkin mielestäni kivempia. Jotta sukulaiset tajuaisivat arvokkaan ekologisen idean, eivätkä erehtyisi kuvittelemaan, että meillä olisi jotenkin rahat loppu (Visa vasta viitisen tuhatta miinuksella), päätin painaa sanomalehtiin kivoja kuvioita, jotta lahjapaperini näyttäisivät viimeistellyimmiltä.

Tässä lähtötilanne

Eli tarvitset vanhan (sanoma)lehden, kalvon, askarteluvärejä, kupin ja sienen. Näistä tarvikkeistakin ehkä näkee, että kaikki on improvisoitavissa eli askartelukaupoista löytyy varmaan valmiita sabluunoita ym tarpeita, mutta itse yritin käyttää mahdollisimman paljon kotoa jo löytyviä tarvikkeita. Esimerkiksi tuo kalvo on jokin Herkun vanha koulutuskalvo "Tajuttoman potilaan hoidosta", mutta hui hai ei kuulostaa tärkeältä eli uusiokäyttöön vaan.

 Leikataan kalvoon haluamia kuvioita. Itse päädyin sydämiin, mutta kuvioihan voi olla mitä ikinä vaan keksii ja niitä voi olla sekaisin samalla kalvolla. Jos ei ole kokonaista kalvoa, niin hyvin voisi käyttää jotain pienempää muovin palasta, johon saisi edes yhden kuvion mahtumaan. Kalvo kyllä nopeuttaa työstämistä ihan huomattavasti.

Sitten vaan kalvo sanomalehden päälle ja väriä kuppiin ja sienellä töpöttämään

Itse käytin väriä ehkä hieman liikaa, koska haalet, hieman kuluneemmat sydämet olivat paremmannäköisiä.

Tässä valmiit lahjapaperit. Tadaa! Koska askartelu-paskartelu innostus ei vielä laantunut, päätin tehdä tuleviin lahjapaketteihin myös pakettikortit.

Näillä perustarvikkeillä pääsee alkuun: liimaa, sakset, tussi (ei välttämätön), pahvin keräyksestä kartonkia ja vanhaa tapettia (ja tätä meillä muuten riittää, pienen omakotitalon verran vanhoja tapetteja, kun rouvalla aina toisinaan mieli muuttuu)

Päällystin kartongin palan vanhalla tapetilla ja leikkasin ruskeasta paperikassista sydämenmuotoisia paloja ja liimasin ne kartonkiin.

Leikataan irti toisistaan ja taas tadaa pakettikortit ovat valmiit. Ja riittää kyllä kirjoitustila, jos vaikka haluaa kummilapselle kirjoittaa huonon-omantunnon-hyvittämiskirjeen miksi ei taaskaan ole tullut pidettyä yhteyttä. Huonosta omasta tunnosta tulikin mieleeni jokajouluinen kiusallinen hetki, kun postilaatikkoon kolahtelee joulukortteja. Itse en ole aiemmin lähettänyt joulukortteja, mutta tänä jouluna aion niin tehdä. Joulukortit valmistuivat pakettikorttien ohella ja ne näyttävät tältä

Okei, vähän huono kuva, mutta voin kertoa, että pohjimmaisena norsuluunvärinen kartonki, joka jäi yli hääaskarteluistamme muutama vuosi sitten. Sen päällä kukkapuskapaperista (kierrätyspaperia) leikattu pala, jota rypistämällä on saatu aikaan mielestäni kiva tekstuuri. Päällimmäisenä vielä tuttuja, ruskeasta paperikassista leikattuja sydämiä. Ylä- ja alareunassa käsityökorista löytynyttä pitsinauhaa.

Joululahjat ovat vielä joltain osin hankkimatta eli valmiista paketeista kuvia, kun aika on kypsä..











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti